Chihuahua on maailman pienin koirarotu.Sen säkäkorkeus on noin 15–23 cm ja paino 0,5–3,0 kg. Chihuahua ei saa näyttelyissä painaa enempää kuin 3kg. Rodusta on olemassa kaksi muunnosta: lyhyt- ja pitkäkarvainen chihuahua. Kaikki värit ovat sallittuja.

Ulkonäkö

Chihuahualla on monia rodunomaisia tuntomerkkejä, joista tärkeimpiä ovat omenanmuotoinen kallo, rubiininpunaiset silmät {joillain yksilöillä} ja kokoonsa verraten isot korvat. Chihuahuoilla on ollut alun perin litteä häntä, mutta niitä näkee nykyään hyvin harvoin. Tämä ominaisuus on poistettu nykyisestä rotumääritelmästäkin, se ei silti ole virhe. Monet koiranäyttelyiden tuomarit jopa ilahtuvat suuresti aina nähdessään litteän hännän. Kokonsa ja alkuperänsä vuoksi chihuahua on hieman kylmänarka. Sen takia se tarvitseekin talvella takin, jottei se palellu. Aikuisellakin koiralla voi olla päälaella aukile, ja koiran päälakialuetta on varottava. Kotona on myös koiran pienen koon vuoksi varottava, ettei vahingossakaan potkaise tai töytäise koiraa rajusti. Chihuahuat oppivat sisäsiisteiksi hieman myöhemmin kuin muut koirat. Varsinkin talvipentujen voi olla vaikeaa oppia, että kylmään pitää käydä asioimassa, aivan kuten kaikkien rotujen pennuilla. Pitkäkarvaiset chihuahuat ovat suomen rekisteröintitilastojen mukaan yleisempiä kuin lyhytkarvaiset. Chihuahuoille kaikki värit ovat sallittuja.

Luonne

Chihuahua on pienestä koostaan huolimatta yleensä terverakenteinen ja vilkas. Luonteeltaan se on eloisa, reipas, peloton, itsevarma, temperamenttinen ja itsepäinen. Chihuahua jaksaa ja pitää pitkistä lenkeistä. Chihuahuan käytös ja ruumiinrakenne ovat ällistyttävää kyllä lähimpänä sutta muihin rotuihin verrattuna. Chihuahuat viihtyvät hyvin niin ihmisten kuin koirienkin kanssa, mutta parhaiten ne viihtyvät kuitenkin lajitovereidensa kanssa.

Alkuperä

Rotu on kotoisin Meksikosta, se löydettiin 1800-luvulta mutta luultavasti on kehittynyt sudesta jo paljon ennen kuin Konkistadorit löysivät sen ja toivat eurooppaan, lyhytkarvainen Chihuahua on alkuperäinen villi meksikolainen rotu, joka polveutuu inka-ja asteekki-intiaanien pyhistä koirista. Vanhoissa Huejotzingon dynastian aikaisissa taideteoksista on chihuahuan näköisten koirien kuvia, Mutta ne olivat myöhemmän tutkimuksen tuloksen mukaan Kiinanharjakoiria. Arkeologisissa kaivauksissa on Meksikosta löydetty pienien koirien luita ja asiakirjat kertovat pienistä Kiinasta tuoduista koirista. Chihuahuan polveutumistiedot ovat selvillä vasta vuoden 1898 jälkeen, jolloin näitä koiria ensi kerran tuotiin Meksikosta Amerikkaan. Se on sittemmin nimetty Chihuahuan maakunnan mukaan. Alun perin villieläimenä elänyt ja rottakoirana käytetty Chihuahua on nykyään seurakoira. Joissain maissa chihuahuat ovat olleet pyhiä koiria, ja niistä on tehty jopa monia patsaita sekä uhrattu jumalille. Chihuahuaa on kutsuttu myös nimellä arizonanviemärikoira. Chihuahuaa on myös risteytetty pitkäkarvaiseksi Chihuahuaksi. Alkuperäinen Chihuahua on lyhytkarvainen. Vuonna 2005 pitkäkarvaisia chihuahuoja rekisteröitiin Suomessa 405 kappaletta (27. suosituin rotu) ja lyhytkarvaisia 359 kappaletta (31. suosituin).

Terveystilanne

Pitkäkarvainen chihuahua
Pitkäkarvainen chihuahua

Chihuahualla on periytyvää polvilumpion paikoiltaan menoa (patella luxaatio),mutta jalostukseen käytettävät koirat tarkastetaan sen varalta. Chihuahua kuuluukin polvien osalta PEVISAan. Pienille koirille tyypilliset sydämen vajaatoimintahäiriöt ovat myös melko yleisiä. Chihuahualla on esiintynyt myös etenevää verkkokalvon surkastumaa ja harmaakaihia. Muita sairauksia ovat muun muassa purentavirheet, hammaspuutokset ja epilepsia. Purentaviat tai hammaspuutokset eivät vaikuta koiran normaalielämään, jos se pystyy syömään normaalisti. Chihuahuoiden silmät vuotavat usein, mutta tämä kirkas silmävuoto on kuitenkin vaaratonta. Suurimpana ongelmana voidaan pitää synnytyksiä. Pennut ovat suhteessa emoon niin suuria, että noin 30 prosenttia synnytyksistä joudutaan suorittamaan keisarinleikkauksella.