Tietokonevirus

 

Tietokonevirukseksi määritellään tietokoneohjelma, joka kykenee monistamaan itseään ja leviämään tietokoneesta toiseen. Virukset lasketaan nk. haittaohjelmiin. Virukset voivat levitä esimerkiksi tietokoneverkon tai levykkeen mukana tulleen tiedoston kautta, joskus virus on naamioitunut Bad Sectoriksi (levyeditorilla luettavuus erottaa tällaisen viruksen oikeasta vikakohdasta). Virus voi aiheuttaa haittaa myös vahingossa tai epäsuorasti esimerkiksi siten, että sen aiheuttama liikenne tukkii verkon heikoimpia kohtia tai lukitsee järjestelmiä salasanojen lukuisten avausyritysten takia. Pahimmillaan virus saattaa tuhota PC-yhteensopivan tietokoneen BIOS-muistin, jolloin tietokone ei enää käynnisty.

Viruksista erotellaan yleensä tietokonemadot. Nämä ovat haittaohjelmia, jotka leviävät "itsekseen" eli esimerkiksi itsenäisinä tietokoneohjelmina. Matojakin on useanlaisia: verkossa leviäviä verkkomatoja ja sähköpostin mukana kulkevia sähköpostimatoja.Viruksia on tavattu myös matkapuhelimissa ja auton elektronisissa järjestelmissä. Autoon sen arvellaan tulleen Bluetooth-yhteyden kautta.Tietokoneviruksia vastaan on kehitetty erityisiä virustorjuntaohjelmia.Ensimmäisenä varsinaisena tietokoneviruksena pidetään vuonna 1982 kirjoitettua Elk Cloner -nimistä ohjelmaa, joka levisi Apple II -tietokoneiden levykäyttöjärjestelmän osana levykkeeltä toiselle. Vanhin tunnettu PC-koneiden virus oli vuonna 1986 kirjoitettu (c)Brain. Ensimmäisen laajan Internet-matoepidemian synnytti marraskuussa 1988 liikkeelle lähtenyt Morris-mato, joka levisi verkkoon liitetystä Unix-järjestelmästä toiseen.

Rootkit

Nykyään erityisen paljon huomiota saaneet rootkit-virukset ovat yksi osoitus, kuinka pitkälle tietokonevirukset ovat edenneet. Näitä eivät perinteiset virustentorjuntaohjelmat pitkään kyenneet torjumaan, koska ne olivat käyttöjärjestelmälle näkymättömiä. Rootkit-viruksia eivät ole tehtailleet ainoastaan krakkerit, vaan myös Sony on kehittänyt omansa. Sonyn kehittämä rootkit oli troijalainen, jonka tehtävänä oli suojata alkuperäistä musiikin lähdettä laittomalta kopioinnilta.